Home Over de Vrije Akker Zelfoogst

Zelfoogst

tuinbonen en courgetteOp De Vrije Akker kan iedereen zijn eigen groenten komen oogsten. Dat heeft veel voordelen!

  • Door zelf groenten te oogsten kom je zo dicht mogelijk bij je eigen voedsel. Je leert de seizoenen en wat zij bieden weer beter kennen. Je komt erachter hoe verschillende soorten groenten eruit zien als ze nog aan de plant of in de grond zitten.
  • Het is lokaal, je eet groenten uit je eigen dorp, of als je van verder komt, dan toch uit de directe omgeving.
  • Verser kan niet. De meeste groenten zijn prima tot een week of langer houdbaar, omdat je ze zo vers in huis haalt. Maar het allerlekkerst is toch de groente die je smiddags snijdt en ´s-avonds al op je bord ligt...
  • Lekker: de groenten hoeven niet dagenlang vervoerd te worden of allemaal precies hetzelfde formaat te hebben zodat het in de standaard kisten past. Ze hoeven niet op goede houdbaarheid doorgekweekt te worden of onrijp geoogst te worden, wat altijd ten koste gaat van de smaak. In plaats daarvan worden op De Vrije Akker vooral lekkere, bijzondere, soms onbekende en soms bijna vergeten rassen geteeld, die gekozen worden op smaak.
  • Het is leuk! wortels  en aardappels opgraven, een prachtige krop sla precies goed afsnijden, een bos regenboogsnijbiet samenstellen en zo je mand vullen met kraakverse groenten. Nog warm van de zon, of juist glinsterend nat van de regen; een gevulde oogstmand is bijna altijd een foto waard, zo mooi!
  • Door wekelijks op de tuin te komen raak je meer betrokken bij het bedrijf, je kent de tuinder, en leert evt andere mensen kennen die ook van vers, gezond en lekker eten houden. Wie waat wat daar allemaal weer van komt....

Zelf oogsten is niet moeilijk, en kan iedereen snel leren. Daarom vind je in de wekelijkse oogstberichten en op de tuin zelf informatie over de gewassen en oogstinstructies. Bij de start van het seizoen krijg je een rondleiding van de tuinder en wordt evt voorgedaan hoe je  moet oogsten. Zo kan iedereen het leren. Ook kinderen kunnen, onder begeleiding van een volwassene, prima zelf oogsten en vinden dit vaak ontzettend leuk!

Iedereen neemt zelf een tas of mand mee. Oogstgereedschap, zoals mesjes of een riek, is op de tuin aanwezig.

Bijlagen:
Download dit bestand (Deelnameformulier.pdf)Deelnameformulier[ ]40 Kb
Buy cheap windows or linux hosting for your small business website. Please consider sitecloud hosting review and hostmonster review.
OSense O-Sense
Natural Joomla Templates designed by Joomla Hosting