Bio, of niet?
Op de Vrije Akker wordt geteeld volgens de richtlijnen voor de biologische landbouw, zoals aangegeven door Skal (certificeringsorganisatie voor de biologische landbouw). Ons zaaigoed, plantgoed, pootgoed, potgrond en bemesting zijn allemaal biologisch en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.
Toch is De Vrije Akker niet biologisch gecertificeerd door Skal. Waarom niet?
- De Vrije Akker is een klein initiatief, en de kosten van certificering door Skal zijn in verhouding tot de omzet van het bedrijf erg hoog.
- Onze deelnemers lopen wekelijks door de tuin en kunnen met eigen ogen zien op wat voor manier er geteeld wordt. Op de jaarvergadering kunnen de deelnemers de facturen inzien van zaden, plantgoed, bemesting etc. De tuinder kan direct worden aangesproken op de teeltwijze. Eind 2016 is definitief besloten dat we niet gaan certificeren, met als voorwaarde dat de tuinder volgens de richtlijnen van SKAL blijft produceren. BIO met de klant als controleur, beter kan niet!
Bio, juist wel!
De meeste mensen weten tegenwoordig wat biologische landbouw inhoudt. Vaak blijft de verklaring echter hangen op wat er in de biologische landbouw niet mag; er worden geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en GGO’s gebruikt. Eigenlijk is dat jammer want het verhaal wordt veel krachtiger als je ook weet wat er bij biologische landbouw extra aanwezig is ten opzichte van reguliere landbouw.
Biologische landbouw begint bij een gezonde bodem. De bodemvruchtbaarheid wordt versterkt en in stand gehouden door een ruime vruchtwisseling. Door vruchtwisseling wordt de bodem niet eenzijdig gebruikt, krijgen ziekten en plagen minder kans, en voed je de bodem op een afwisselende manier. Een rijk bodemleven zorgt ervoor dat organisch materiaal verteerd en vermengd raakt met de ondergrond. Het bodemleven verspreidt lucht, water en voedingsstoffen door de bouwlaag (de bovenste laag grond waarin de groenten grotendeels wortelen) zodat die een goede structuur krijgt. Een goede structuur wil zeggen losse, kruimelige grond, met genoeg ruimte voor lucht en water. Goede bemesting draagt ook bij aan een gezonde bodem. Het zorgt voor voeding, maar kan ook de structuur van de bodem verbeteren door de toevoer van organisch materiaal. Op deze manier kan de bodem de plant voeden, en de plant kan mens of dier weer voeden. Door biologische zaden en plantgoed te gebruiken weet je zeker dat je rassen hebt die tegen een stootje kunnen, die zelfstandig kunnen groeien en langzaam hun kwaliteit en smaak ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot gangbare rassen, die vaak gekweekt zijn op snelle groei (de zogenaamde waterbommen), houdbaarheid (ten koste van smaak) en daardoor kwetsbaar zijn voor ziekten en plagen, waardoor chemisch bijsturen noodzakelijk is.